A fogspecialista központ!

+36 1 799 7986 1042 Budapest, Árpád út 47-49.

Diagnosztika

A kezelési terv és árajánlat elkészítéséhez feltétlenül szükséges az anamnézis (kórelőzmény) felvétele ésegy elsődleges vizsgálat, amely során különböző elváltozások diagnosztizálhatók.
A fogászatban a diagnosztika két fontos alappillérecompare and contrast essay papers van: a fizikális vizsgálat és a különböző röntgenfelvételek készítése.

fizikális vizsgálat a szájüreg áttekintését és az alapvető műszerekkel (tükör,szonda) való vizsgálatát jelenti. A fogak, a szájnyálkahártya, a nyelv, a szájpad és a szájfenék megtekintése és vizsgálata nem csupán a fogászati eltérések diagnosztizálása mcause and effect essay topics for collegeiatt fontos, de az egyre komolyabban fenyegető szájüregei daganatok detektálása miatt is.

Röntgen és panorámaröntgen

A diagnosztika másik fontos tényezője a röntgenfelvétel. Gyakran előfordul, hogy egy hagyományos szájüregi vizsgálat nem elég ahhoz, hogy pontosan diagnosztizálhassunk egy-egy problémát. Ilyenkor szinte kötelező a panorámaröntgen használata, ugyanis csak ezzel az eljárással válnak láthatóvá és értékelhetővé a szájüregi képletek. Külön segítség az orvosoknak, hogy a kép kihelyezhető a kezelőszék monitorjára, ráadásul így a páciensek is könnyebben megérthetik, mire van szükség, vagy éppen hogyan épül fel egy kezelési terv.

A hagyományos kis fogászati röntgenképek csupán egy-két fog állapotáról készítenek használható felvételt. Éppen ezért semmiképpen sem válthatják ki a panorámaröntgent, amely – ahogyan a nevéből is kiderül – az egész fogsor állapotát képes megmutatni. Ez pedig nem csak a komplexitás miatt fontos, de szintenélkülözhetetlenha kisebb szájsebészesti beavatkozásról, fogszabályozásról vagy akár góckutatásról van szó.
Ugyanakkor az egyszerűbb kezeléseknél is nagy előnye van a panorámaröntgennel készült képnek, hiszen így könnyebben feltárható sok probléma forrása. Így természetesen gyorsabban és könnyebben felállítható a diagnózis is.

Ezzel a képalkotó eljárással láthatóvá válnak még a korábbi fogászati beavatkozások esetleges hibái, sőt akár a szabad szemmel nem látható rejtett fogszuvasodás is. A fogínyvérzés okára is fény derülhet egy-egy panorámakép alapján, sőt a fogínysorvadás, csontsorvadás és gócok feltérképezésekor is nélkülözhetetlen ez a módszer, amely egyértelműen és tisztán láthatóvá teszi az állapotot.  Hasonlóan nagy támpontot jelent az így készített felvétel a fogszabályozás megtervezésénél, hiszen láthatóvá válik általa a bölcsességfogak elhelyezkedése, és akár a ki nem nőtt fogak is.

3D CT

Klinikánk az egyik legmodernebb háromdimenziós képalkotó eszközzel segíti a fogászati beavatkozásokat. A Rayscan-Symphony B/P készülék torzításmentes felvételek készítését teszi lehetővé, így az Oxygen Medical páciensei még biztonságosabb és még az eddigieknél is megbízhatóbb kezelésekben részesülhetnek.
A 3D CT nagyságrendekkel hatékonyabb, mint a hagyományos panorámaröntgen, mivel a segítségével készült képek aprólékos és pontos képet mutatnak az emberi állkapocsról. A szakorvosok nemcsak az implantálás folyamatában veszik hasznát, hanem a teljes fogászati rehabilitációk, a bölcsességhoz kötődő problémák, a nagy kiterjedésű ciszták, valamint az állcsont- és az arcüreg panaszai és kezelései esetében is.
Az Oxygen Medical 3D CT-készülékével tizedmilliméteres pontossággal térképezhető fel a páciens állkapcsa, és a frontfelvételekkel szemben három dimenzióban ad képet a csontszerkezet sűrűségéről, valamint a környező anatómiai képletek pontos lefutásáról.
A 3D CT-készülékkel történő felvétel teljesen biztonságos és fájdalommentes, valamint mindössze pár perc szükséges hozzá.

Mi indokolhatja a 3D CT alkalmazását?

Régóta fennálló fájdalom esetén a 3D CT kimutathat olyan képleteket is (például egy bennrekedt gyökérdarabkát vagy más idegen testet), amely a hagyományos felvételeken nem látható.
Kiderülhet az is, mi okozza az állkapocs ízületi problémákat, hogyan a legcélszerűbb eltávolítani abölcsességfogat vagy miért vált krónikussá az arcüreggyulladás. Ilyen esetekben a páciens maga is kérheti a 3D CT felvétel készítését, amellyel már a kezelőorvoshoz fordulhat.

Fogbeültetés, csontpótló műtétek esetén a sikerhez elengedhetetlen a pontos tervezés, ismerni kell az implantátumot befogadó szövetek háromdimenziós kiterjedését is. A 3D CT segítségével a fogbeültetés virtuálisan “elvégezhető”, így előre kiválasztható az ideális méretű implantátum. Az implantációs eljárás esetén kifejezetten szükséges lehet a 3 dimenziós felvétel elkészítése! A 3D CT felvétel segítségével pontosan megítélhető a csontpótló műtét szükségessége, továbbá annak kiterjedése. Ennek elmaradása esetén elképzelhető, hogy akár a beültetés során, akár a csontosodási folyamatban olyan problémák merülnek fel, amelyek a felvétel segítségével elkerülhetők lettek volna. Read What He Said assignment help services.