A fogspecialista központ!

+36 1 799 7986 1042 Budapest, Árpád út 47-49.

Implantáció

A fogimplantáció – vagyis a beültetés – a legtartósabb megoldást jelenti az elvesztett fogak pótlására. Azoknak is ajánlott, akik nem szeretnének kivehető pótlást viselni, ám a meglévő fogaik már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését.

A fogimplantáció legnagyobb előnye, hogy míg a hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, addig az implantációnál erre nincs szükség. Nem szükséges hozzá az esetlegesen ép szomszédos fogakat lecsiszolni, amely foganyag-veszteséggel jár, bár a különböző technikák különböző mértékű veszteséget okoznak. A fogimplantációnál előbb beültetnek egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret. A titánalapú csavar egy egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik: arra ösztönzi a csontot, hogy ránőjön a felszínére. Ezt az anyagot alkalmazzák törött csontok egyesítésére, csípőprotézisekhez és természetesen a fogimplantációnál is. Hatvanéves „múltja” bizonyítja, hogy a titán nem okoz károsodást a szervezetben, (és a vele szemben fellépő allergia is nagyon ritka), sőt, a világon elvégzett több millió beültetésnél 96 százalékos volt a siker aránya.

A fogimplantáció előtt számos vizsgálaton kell átesni, hiszen a fizikális feltáráson túl szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre és egy 3D CT-s vizsgálatra is, amely lehetővé teszi a még pontosabb tervezést. Mielőtt a páciens elfogadja a fogimplantáció tervét, minden részletre kiterjedő felvilágosítást kap a kezelési lehetőségekről, illetve az esetleges kockázatokról.

Az implantátum beültetése tulajdonképpen egy kíméletes szájsebészeti eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik. A szakember először az ínyt óvatosan félretolva bejelöli a csavarimplantátum tervezett helyét (egyszerre akár több implantátum is beültethető), majd egy speciális készülékkel elvégzi a fúrást. Az erre a célra kifejlesztett fúró szabályozható paraméterekkel rendelkezik, és csupán enyhe rezgő érzést okoz.
A tiszta titánból készített csavar nagyobb átmérőjű a furatnál, így a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A kezelési terv szerint esetlegesen szükség lehet kiegészítő csontpótlásra is annak érdekében, hogy a hiányzó fogmeder csontját helyreállítsák. A műtét időtartama tíz perctől akár három óráig is terjedhet, a fogimplantációk számától és a nehezítő körülményektől függően. A titáncsavar behelyezését követően az implantátum felett összevarrják az ínyt. Egy héttel a műtét után eltávolítják a varratokat, szükség esetén pedig készülhet egy ideiglenes pótlás is. Mivel az implantátumból ekkor semmi nem látszik ki, a korábban készült fogpótlások a beültetés után nyugodtan viselhetők. A stabil beágyazódás kb. 3-6 hónapot vesz igénybe, ami alatt a csont körbenövi az implantátumot, ezután kerül fel a rögzített porcelánkorona vagy porcelánhíd.

Implantátum típusok: