A fogspecialista központ!

+36 1 799 7986 1042 Budapest, Árpád út 47-49.

Implantáció

A fogimplantáció – vagyis a beültetés – a legtartósabb megoldást jelenti az elvesztett fogak pótlására. Azoknak is ajánlott, akik nem szeretnének kivehető pótlást viselni, ám a meglévő fogaik már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését.

A fogimplantáció legnagyobb előnye, hogy míg a hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, addig az implantációnál erre nincs szükség. Nem szükséges hozzá az esetlegesen ép szomszédos fogakat lecsiszolni, amely foganyag-veszteséggel jár, bár a különböző technikák különböző mértékű veszteséget okoznak. A fogimplantációnál előbb beültetnek egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret. A titánalapú csavar egy egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik: arra ösztönzi a csontot, hogy ránőjön a felszínére. Ezt az anyagot alkalmazzák törött csontok egyesítésére, csípőprotézisekhez és természetesen a fogimplantációnál is. Hatvanéves „múltja” bizonyítja, hogy a titán nem okoz károsodást a szervezetben, (és a vele szemben fellépő allergia is nagyon ritka), sőt, a világon elvégzett több millió beültetésnél 96 százalékos volt a siker aránya.

A fogimplantáció előtt számos vizsgálaton kell átesni, hiszen a fizikális feltáráson túl szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre és egy 3D CT-s vizsgálatra is, amely lehetővé teszi a még pontosabb tervezést. Mielőtt a páciens elfogadja a fogimplantáció tervét, minden részletre kiterjedő felvilágosítást kap a kezelési lehetőségekről, illetve az esetleges kockázatokról.

Az implantátum beültetése tulajdonképpen egy kíméletes szájsebészeti eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik. A szakember először az ínyt óvatosan félretolva bejelöli a csavarimplantátum tervezett helyét (egyszerre akár több implantátum is beültethető), majd egy speciális készülékkel elvégzi a fúrást. Az erre a célra kifejlesztett fúró szabályozható paraméterekkel rendelkezik, és csupán enyhe rezgő érzést okoz.
A tiszta titánból készített csavar nagyobb átmérőjű a furatnál, így a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A kezelési terv szerint esetlegesen szükség lehet kiegészítő csontpótlásra is annak érdekében, hogy a hiányzó fogmeder csontját helyreállítsák. A műtét időtartama tíz perctől akár három óráig is terjedhet, a fogimplantációk számától és a nehezítő körülményektől függően. A titáncsavar behelyezését követően az implantátum felett összevarrják az ínyt. Egy héttel a műtét után eltávolítják a varratokat, szükség esetén pedig készülhet egy ideiglenes pótlás is. Mivel az implantátumból ekkor semmi nem látszik ki, a korábban készült fogpótlások a beültetés után nyugodtan viselhetők. A stabil beágyazódás kb. 3-6 hónapot vesz igénybe, ami alatt a csont körbenövi az implantátumot, ezután kerül fel a rögzített porcelánkorona vagy porcelánhíd.

Implantátum típusok:

  • Az AlphaBio implantátumok természetesen épülnek be a csontba, rövid gyógyulási idővel rendelkeznek, behelyezésük gyors és komplikációmentes és hosszú távon tartósak. Az AlphaBio olyan implantátum márka, mely ugyan költséghatékony, de minőség tekintetében semmilyen hátránya nincs más márkák termékeihez képest.
  • Nobel Replace implantátumok becsontosodása 80-90 százalékos, optimális cilinderes formája és dupla önmetsző menete primer stabilitást biztosít már a becsavaráskor. Ez azt jelenti, hogy önmagát csavarja be a csontba, így már eleve stabilan áll a csontban, rögtön a műtétet követően sem távolítható el az implantátum csavar. Általában titánból készül. A Replace implantátumok alakjukat tekintve két típust alkotnak: Replace Select Tapered, a fog gyökerét utánzó kúp alakú implantátum és Replace Select Straight, a párhuzamos alakú implantátum. A Nobel legújabb fejlesztése a Conical Connection (CC), azaz az erős és zárt kónuszos kapcsolat az implantátum és a felépítmény között. Ez az esztétikus és szoros kapcsolat biztosítja, hogy semmilyen szennyeződés ne kerülhessen be az implantátum és felépítmény közé – így elkerülhető a bakteriális fertőzések veszélye.
  • Nobel Biocare Active ma az implantációs megoldások csúcskategóriája az implantológusok és a páciensek véleménye szerint egyaránt. A Nobel Active egyedülálló kialakítása miatt kitűnő választás minden foghiány esetében, különösen a kisebb mennyiségű vagy rosszabb minőségű csonttal bíró helyeken, mivel alkalmas a csont összesűrítésére, rövidebb fúrási utat biztosít, és lehetővé teszi az irányváltoztatást a behelyezés bármelyik szakaszában. A Nobel Active implantátumok elsősorban egy hiányzó fog, részleges foghiány vagy teljes foghiány esetén, egylépéses műtéti eljárások alkalmával, azonnali implantáció és azonnali terhelés esetén alkalmazhatók.

A fogimplantáció kizáró okai lehetnek:

  • súlyos harapási rendellenességek,
  • daganatos betegségek,
  • vérképzőszervi- vagy immunrendszeri betegségek,
  • bizonyos krónikus fertőző betegségek,
  • erős csontritkulás
  • nem kezelt cukorbetegség
  • az erős dohányzás és a nem kielégítő szájhigiéné csökkentheti a fogimplantáció eredményességének esélyét.